jueves, 26 de septiembre de 2013

L'APOSTROFACIÓ

L’article masculí o femení (el i la) singular s’apostrofa davant de paraules començades per vocal o hac: l’església, l’amic, l’arbre.

Excepcions:

• Els mots femenins començats per i, u, hi, hu àtones: la universitat, la Irene, la història, la imatge.
• Paraules que comencen amb una i consonàntica: el iogurt, la iaia.
• El nom de les lletres: la essa, la ela.
• Els mots que comencen amb el prefix -a i tenen un valor negatiu: la asimetria.
• La una quan es refereix a l’hora: la una del migdia.
• Mots que es presten a confusió: la ira (estat d’indignació), perquè, en cas que l’apostroféssim, costaria saber de què parlem i es confondria amb la moneda italiana o l’instrument musical.

Per a practicar:

http://www.mariainmaculada.es/valencia/RECURSOS/apostrof.htm

http://www.edu365.cat/primaria/muds/catala/ortografia/cs03.htm

miércoles, 27 de marzo de 2013

ANEM AL LABORATORI

En este matí previ a les festes de pàsqua, hem fet una activitat especial en la que, els companys de 4rt d'ESO, en la seua assignatura de física i química, ens han fet de mestres al laboratori del col·legi.
 
Allí, ens han ensenyat a utilizar la lupa i el microscopi. Nosaltres hem portat diferents objectes per a observar com ara, sal, ceba i pels.
 
La ceba, semblava tela, la sal era com si estiguera en 3D i els pels eren superdiferents si eren de raça blanca o negra (a veure si endevineu vosaltres quin és cadascun...).
 
Ho hem passat molt bé i hem aprés molt.
 






 

miércoles, 13 de marzo de 2013

CREEM FALLES

La classe de 5è ha treballat una unitat didàctica que, baix el títol "Què són les falles?", proposava un treball d'investigació al voltant de la festa fallera.

Com a producte final, havien d'elaborar un esbós d'un monument faller i exposar-lo als companys de la classe per a explicar cadascun dels ninots i la crítica que volia transmetre eixe monument.

Ací vos deixem algun dels esbossos:




miércoles, 6 de febrero de 2013

Taller de creació de textos

La classe de 5è ha treballat un taller de creació de textos per tal d'aprendre desenvolupar l'organització de la seua ment i les seues idees abans de ficar-se a escriure sense més.
Els alumnes han comentat que açò els ha ajudat a escriure históries més llargues i elaborades.
El primer pas, va ser elaborar una fitxa on pensaren el gènere de la história, descriviren al personatge principal i el lloc, així com decidiren els temps que anaven a utilitzar i en quina persona anava a estar escrit el relat.
 
 
A partir d'ací, cada grup va disenyar un mapa mental de la história que els serviria de guia a l'hora d'anar redactant-la:
 
 
I, finalment, ací teniu la história d'este grup i a ells contant-li-la als companys: